Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Μιχάλης Κατσανεβάκης ΚΡΗΤΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ, ΙΧΝΗ & ΜΝΗΜΕΣ

 

Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο του Μιχάλη Κατσανεβάκη ΚΡΗΤΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ, ΙΧΝΗ & ΜΝΗΜΕΣ. Ο αρχιτέκτονας μηχανικός και ιστορικός ερευνητής μέσα από μια επίμονη αλλά και επίπονη προσπάθεια μας έδωσε ένα θησαυρό, το βιβλίο αυτό.

Το βιβλίο τυπώθηκε από την ΤΥΠΟΚΡΕΤΑ Α.Ε., τον Οκτώβρη του 2023, είναι χαρτόδετο με σκληρό ιλουστρασιόν εξώφυλλο. Απαρτίζεται από 632 σελίδες μεγέθους 16Χ24 εκ., ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι το μεγάλο πλήθος του φωτογραφιών που παρουσιάζονται, για την ακρίβεια των αριθμών 1100 φωτογραφίες.

                                       

Στο βιβλίο αυτό, παρουσιάζονται ιστορικά στοιχεία για τους Κρητομουσουλμάνους, την προέλευση, τις σχέσεις με τους χριστιανούς ομοεθνείς τους, όπως προτάσσει ο συγγραφέας, και την δραστηριότητα τους στα διακόσια πενήντα περίπου χρόνια, που συγκατοικούσαμε στο νησί της Κρήτης από το 1645 μέχρι το 1923Τα ιστορικά στοιχεία και η προφορική ιστορία αναλύονται σε ένδεκα κεφάλαια, από την κατάκτηση της Κρήτης το διάστημα 1645-1669 και τις αγριότητες από τους κρητογενίτσαρους, τους Αμπαδιώτες και Μονοφατσώτες τουρκοκρητικούς μέχρι τις σφαγές των μουσουλμάνων στο Σέλινο και την Σητεία. Το έργο του Μιχάλη Κατσανεβάκη τελειώνει με τις σφαγές του Ηρακλείου της 25ης Αυγούστου 1898, την ανακήρυξη της Κρητικής Πολιτείας, την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα το 1913 και τελικά με την απομάκρυνση των μουσουλμάνων με την συνθήκη της Λωζάνης και την ανταλλαγή των πληθυσμών. Επίσης, περιέχεται ένα μεγάλος αριθμός φωτογραφιών της εποχής αλλά και σημερινές προϊόν της μεγάλης προσπάθειας του συγγραφέα. Στις φωτογραφίες αυτές εικονίζονται οικογένειες ή είναι φωτογραφίες αξιωματούχων, οθωμανών αλλά και των διεθνών δυνάμεων που είχαν παρουσία στην Κρήτη και φωτογραφίες μνημείων της παλαιότερης εποχής της ακμής τους αλλά και την σημερινή κατάσταση των μνημείων αυτών.

                                                        

Ο συγγραφέας στην εισαγωγή του βιβλίου του τονίζει ότι “ο αναγνώστης πρέπει να γνωρίζει, ότι σ΄ αυτό το βιβλίο δεν είναι καταγεγραμμένη η ιστορία της Κρήτης κατά την περίοδο της Οθωμανικής Κατοχής, αλλά ορισμένα εντυπωσιακά γεγονότα, (ΜΝΗΜΕΣ) χωρίς να έχει γίνει ουδεμία μεροληπτική επιλογή των γεγονότων που σχετίζονται με την ζωή και τη δράση των ιθαγενών Κρητών μουσουλμάνων και τα οποία πλαισιώνονται από φωτογραφικό υλικό, κυρίως της περιοχής (ΙΧΝΗ) στην οποία έλαβαν χώρα τα γεγονότα.”

Ένα μεγάλο μπράβο στον συγγραφέα για το βιβλίο αυτό και είναι σκόπιμο να μην λείπει από καμμιά βιβλιοθήκη όλων των Κρητικών.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου