Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Η ιστορία της αλητείας από τον Λεωνίδα Χρηστάκη


Οι αλήτες στην εποχή του Μεσαίωνα και στην Αναγέννηση, τόσο στις Κάτω Χώρες όσο στην Ισπανία και Γαλλία, διαβιούσαν - περιφερόμενοι κυρίως - από περιοχή σε περιοχή, χωρίς να τους διώκει κανένας. Ειδικότερα μετά τη Σύνοδο των Εκκλησιών των Κάτω Χωρών, που έγινε στη Νότια Ολλανδία το 1574, οι αλήτες όχι μόνο ήσαν εντελώς ελεύθεροι, αλλά οι μοναχοί τους παρείχαν φαγητό και ύπνο, αντί ολιγόωρης παροχής εργασίας στο μοναστηριακό χώρο.
Καθένας, αλήτης ή τυφλός, ανάπηρος σωματικά, γέρος, άεργος, έχαιρε μεγάλου σεβασμού κι εκτίμησης από την εκκλησία μια που εξασφάλιζε την θεϊκή εύνοια, πάντα σύμφωνα με την Προτεσταντική και Καλβινιστική ηθική.
Δεν θα πρέπει να παραλειφθεί ότι αυτή η κοινωνιστική κατάσταση απεικονίστηκε στη ζωγραφική του Ιερώνυμου Μπος, του Μπρύγκελ και άλλων πολλών δευτερεύουσας σημασίας ζωγράφων των Κάτω Χωρών, εκείνων των αιώνων. Δεν έχει, παρά να δει κάποιος, έργα των παραπάνω ζωγράφων για να πεισθεί, για την κυριαρχία των αλητών και του αλήτικου πνεύματος.
Είναι και βιογραφικά βεβαιωμένο ότι ο Ιερώνυμος Μπος έφυγε παιδί ακόμη από το χωριό του, το Χορτόκεμπος και, αφού περιπλανήθηκε, εντάχθηκε στη δύναμη του Τάγματος των Μοναχών της Παναγίας.
Εκεί προσέφερε τις ζωγραφικές τους επιδόσεις αντί φαγητού και ύπνου, πλουτίζοντας από τους μοναχούς και τη βιβλιοθήκη του μοναστηριού τις γνώσεις του, μέχρι που παντρεύτηκε και έφυγε.

Λεωνίδα Χρηστάκη, Η ιστορία της αλητείας

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Premiera για το "Κόμμα Πειρατών Ελλάδας" (ΚΠΕ)

 

Την πρώτη του επίσημη εμφάνιση στο πολιτικό σκηνικό έκανε σήμερα το "Κόμμα Πειρατών Ελλάδας" (ΚΠΕ). Βασικές αρχές του κόμματος είναι η απόλυτη διαφάνεια, η ουσιαστική δημοκρατία και η ελευθερία της πληροφόρησης.

Όσο για την εσωτερική λειτουργία του είναι "αμεσοδημοκρατική",απευθύνεται στον κόσμο του διαδικτύου, στοχεύοντας στη συνεχή ψηφιακή διαβούλευση σε κάθε ζήτημα που θα τίθεται, σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας του κόμματος Ανέστης Σαμουρκασίδη.

Με 480 εγγεγραμμένα μέλη από την ίδρυσή του, στις 14 Ιανουαρίου 2012, 1.500 οπαδούς στο twitter και 1.000 συμμετέχοντες στο forum του με 3.900 δημοσιεύσεις, το ΚΠΕ κατέθεσε σήμερα τα «διαπιστευτήριά» του στον Άρειο Πάγο και έδωσε την πρώτη συνέντευξη Τύπου παρουσία και του διεθνούς συντονιστή του Κόμματος Πειρατών Γερμανίας Τόμας Γκάουλ (Thomas Gaul).


Βασικά του χαρακτηριστικά είναι η απουσία προέδρου και η λειτουργία του βάσει επταμελούς διοικούσας επιτροπής, η οποία, στην παρούσα της μορφή, απαρτίζεται από νέους 20 έως 43 ετών,καθώς μάλιστα ο μέσος όρος των μελών του δεν ξεπερνά τα 36 χρόνια.


Το ΚΠΕ, όπως εξήγησε ο κ. Σαμουρκασίδης, δεν τοποθετείται πάνω στον ξεπερασμένο άξονα αριστερα-κέντρο-δεξιά, αλλά επιχειρεί να αναλάβει ένα ρόλο «διαμεσολαβητή», αποτελώντας «το νέο λειτουργικό σύστημα της κοινωνίας μας, εξασφαλίζοντας σε κάθε πρόσωπο τη δυνατότητα να εκφράζεται ελεύθερα και να συμμετέχει ψηφιακά, να ζει με αξιοπρέπεια και να αποφασίζει για το κοινό μας μέλλον».


Μια πρώτη επίσημη θέση είναι η κάθετη εναντίωσή του στην ACTA και η συμμετοχή του ΚΠΕ στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έχουν προγραμματιστεί σε 230 πόλεις σε δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα (στις Πλατείες Συντάγματος στην Αθήνα, Αριστοτέλους Θεσσαλονίκης και Αγίου Γεωργίου Πάτρας), για αύριο Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, στις 5.00 το απόγευμα.


Η ACTA, όπως εξήγησε ο κ. Σαμουρκασίδης, είναι "μία νομοθετική ρύθμιση κρυμμένη κάτω από τον μανδύα της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ κρατών που ετοιμάζεται να μπει στη ζωή μας και μετατρέπει τις εταιρίες που παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε ιδιωτική αστυνομία, η οποία παρακολουθεί τους πάντες και μπορεί να επέμβει χωρίς τη συνδρομή της δικαστικής εξουσίας".