Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Από μηδενική βάση…..



Βλέποντας, για πολλοστή φορά, επί σειρά δεκαετιών, τα διαδραματιζόμενα στον αγροτικό τομέα, έγραψα ορισμένες αλήθειες, όπως βέβαια τις βίωσα εγώ, μέσα από την ενεργή και από πρώτο χέρι εμπειρία μου στο θέμα.

Δυστυχώς ο αγροτικός κόσμος, στον οποίο ανήκω, ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότης εδώ και 15 χρόνια, αδυνατεί να αντιληφθεί ποιο είναι το διακύβευμα.

Εδώ και χρόνια το σύνθημα σε απλά ελληνικά είναι: "Ότι μπει στην τσέπη".
Αυτό δεν αποτελεί δική μου έκφραση, αλλά καθημερινό άκουσμα και βίωμα...

Με άγνοια των καλλιεργητικών μεθόδων, που καταστρέφει και φτωχαίνει το δικό τους κυρίως έδαφος, κάνοντάς το ευάλωτο στην αιολική και όμβρια διάβρωση, με αλόγιστη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων κατά τις προσταγές των "γεωπόνων" της Monsanto και Σία - με το Roundtap να βάφει τα χωράφια τους κόκκινα και αυτοί να καμαρώνουν ότι "κέρδισαν" μεροκάματα-  με κατάχρηση αλλά και μόλυνση των υδάτινων πόρων, μόλυνση των ρεμάτων, των ακτών και των θαλασσών, με παράνομη αλλά και παράλογη υλοτομία, με κτηνοτροφικές και αγροτικές εγκαταστάσεις έξω από κάθε λειτουργικότητα, καθαριότητα και συνθήκες υγιεινής, που ντρέπεσαι να περάσεις απέξω, και όπου λιπάσματα, εργαλεία και γράσα συνυπάρχουν με ποντίκια, σιτηρά, ελιές και ελαιόλαδο – πάντα εξαιρετικό παρθένο -, με έλλειψη διάθεσης για μεταξύ τους συνεργασία, που αποτελεί ακρογωνιαία προϋπόθεση οποιασδήποτε εξέλιξης, με αλόγιστη σπατάλη σε αγορά εξοπλισμού, με έλλειψη γνώσης των διαδικασιών μεταποίησης των όποιων προϊόντων τους, με έλλειψη γνώσης των ελληνικών και ευρωπαϊκών προδιαγραφών, των απαιτήσεων του καταναλωτή και των εξελίξεων, και κυρίως με άρνηση για εκμάθηση και εξέλιξη, αλλά όμως σε μακροχρόνια άτυπη συμφωνία με τους χονδρέμπορους-μεσάζοντες “εγώ θα σε κλέβω στην ποιότητα και εσύ στην τιμή”- , τελικά, το παραγόμενο προϊόν τους δεν είναι τίποτα άλλο παρά επιδοτήσεις.

Σε αυτά να προσθέσουμε τα εκατομμύρια από παράνομη επιστροφή ΦΠΑ, την ψευδή αύξηση κατά τη δήλωση καλλιεργούμενων εκτάσεων προκειμένου να εισπράττουν επιπλέον επιδοτήσεις, την μακροχρόνια φοροαπαλλαγή και φοροδιαφυγή –επί χρόνια φορολογούνται σύμφωνα με την καλλιεργούμενη έκταση ασχέτως εισοδημάτων, δηλ. ένας αγρότης με 400 στρ. ελιές έχει φορολογητέο εισόδημα περίπου 12000 Ευρώ, ενώ το πραγματικό μπορεί  να είναι και πενήντα αλλά  και εκατό χιλιάδες και παραπάνω.
Για του λόγου το αληθές ιδού ο πίνακας της εφορίας για το 2014, σύμφωνα με τον οποίο φορολογήθηκαν το 2015.
http://www.express.gr/afieroma/forologikh_dhlosh/746878oz_20140407746878.php3

Έτσι μεγαλοαγρότες με εισόδημα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, αλλά και μικροαγρότες με μερικές δεκάδες χιλιάδες, που θεωρούν αναφαίρετο δικαίωμά τους να είναι ουσιαστικά αφορολόγητοι, που έπαθαν σοκ όταν χρειάστηκε να κόψουν, μόλις εφέτος, το πρώτο τους τιμολόγιο πώλησης των προϊόντων τους, που  ακόμα δεν έχουν υπόψη τους ότι υπάρχουν και τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, που στενοχωριούνταν με τις "υπέρογκες" ασφαλιστικές εισφορές του ΟΓΑ, ύψους 800 ευρώ ετησίως στην τρίτη κατηγορία, με επιδοτήσεις ανεξάρτητες από την παραγωγή εδώ και δεκαπέντε χρόνια - ακόμα και με μηδενική παραγωγή!!!!! Εδώ μιλάμε για τρελά λεφτά -, που κάτω από βιολογική καλλιέργεια αντιλαμβάνονται πρόσθετη επιδότηση ανά στρέμμα, που ..., που...., που......
Εξανίστανται λοιπόν οι αγρότες μας γιατί τους φορολογούν, τους καταργούν προνόμια.
Σύμφωνοι.
Αλλά που είναι το "όραμα"?
Για προσπαθήστε να τους πείσετε να ζητήσουν από το κράτος αγροτική εκπαίδευση στα σχολεία της υπαίθρου, εθνικό προσανατολισμό για το ποια προϊόντα μπορεί και πρέπει να παράγει τέλος πάντων αυτή η χώρα, πώς μπορούμε να μειώσουμε τις εισροές χημικών και το κόστος μεταφοράς τους αξιοποιώντας τα αγροτικά παραπροϊόντα σε τοπικές μονάδες κομποστοποίησης, την τεράστια σημασία της διατήρησης  και επέκταση χρήσης των τοπικών σπόρων και ποικιλιών, την καταγραφή, διαχείριση αλλά και εμπλουτισμό των υδάτινων πόρων, την εκπαίδευση τους στην καλλιέργεια, ώστε να αυξήσουν την γονιμότητα και την συγκράτηση υγρασίας στο έδαφος, να χρησιμοποιήσουν την άγρια βλάστηση και την πανίδα ως σύμμαχό τους μειώνοντας ταυτόχρονα από έτος σε έτος το κόστος παραγωγής, την εκπαίδευσή τους στην πρώτη μεταποίηση, ώστε να εισπράξουν πρόσθετη μεταποιητική αξία, στην κατάλληλη  αποθήκευση που θα αυξήσει την τιμή των προϊόντων τους και θα πάψει να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών αλλά και των ίδιων, στην προώθηση της μεταξύ τους συνεργασίας, που πλέον αποτελεί  μονόδρομο ύπαρξης, στη δημιουργία μικρών τοπικών μεταποιητικών μονάδων και όχι κεντρικών υπερσυγκροτημάτων όπου η υπεραξία "φεύγει" από τον τόπο και την χώρα, στη δημιουργία δικών τους κοινών ομάδων διακίνησης των προϊόντων τους και στο εξωτερικό με επαρκή ποσότητα, ποιότητα, τυποποίηση, σταθερές τιμές, συνέπεια στην παράδοση, και....., και....., και.........

Φωνή βοώντας εν τη ερήμω!!
Διότι, όπως αρέσκονται να λένε: "Σημασία έχει τί μπαίνει στην τσέπη"

Σε αυτή την εδώ και δεκαετίες ανούσια και εν πολλοίς κατευθυνόμενη δήθεν αγανάκτηση των αγροτών, βλέπω μόνο μια συνεχή αντιπαράθεση μεταξύ ανθρώπων που θεωρούν ότι μόνο δικαιούνται, στους οποίους βεβαίως περιλαμβάνονται και πλείστοι όσοι αστοί, και ανθρώπων με οράματα και όρεξη για δημιουργία, διαισθανόμενοι ότι το καλό του τόπου τους είναι και δικό τους καλό, στους οποίους ασφαλώς και συμπεριλαμβάνονται και πλείστοι όσοι άνθρωποι του αγροτικού κόσμου.

Αυτή λοιπόν η τάξη των αγροτών με τα αξιολύπητα αιτήματά τους, είναι η εύκολη λεία των κάθε είδους πολιτικών "καλοθελητών", οδηγούμενοι από αδιέξοδο σε αδιέξοδο.
Τους εύχομαι λοιπόν, όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, "καλό βόλι". Και όταν με το καλό ο αγώνας τους επιτύχει και ρίξουν αυτή την "κατάπτυστη κυβέρνηση" και έρθουν πάλι στα πράγματα οι "άξιοι" εκπρόσωποι της αγροτιάς, που εκτός από τον αγροτικό τομέα θαυματούργησαν στο σύνολο της κοινωνίας, εγώ θα εξακολουθήσω να παράγω και να εξάγω τα προϊόντα μου από ένα απομονωμένο χωριό, με τα πενήντα μου ημιορεινά στρεμματάκια, όπως 15 χρόνια τώρα, και αυτοί θα εξακολουθήσουν να προβάλουν τα ίδια αιώνια, αξιολύπητα αιτήματα με την ίδια πάντα "επιτυχία" και για τον αγροτικό τομέα και για την χώρα.

Δυστυχώς, όμως, αυτή τη χώρα ή θα την σώσουμε όλοι μαζί ή θα αφανιστούμε μαζί της.

Για κάθε ερώτηση ή διευκρίνιση στη διάθεσή σας

Μαρία Χαν

Το κείμενο το έχει γράψει ο Δημήτρης και η Μαρία, ένα ζευγάρι που έκανε πρώτα άλλη εργασία (μηχανικός - λογίστρια) και τώρα εδώ και 15 χρόνια είναι αγρότες στην Μενδενίτσα (μικρό χωριό μετά τα Καμένα Βούρλα).
Από την αρχή είναι βιοκαλλιεργητές με δικό τους ελαιοτριβείο και διαλογητήριο βρωσίμων ελαιών και μάλιστα έχουν πάρει και πιστοποίηση demeter, κάτι επιπλέον του ΒΙΟ. Έτσι για να έχετε υπ' όψη σας τι γίνεται στον αγροτικό τομέα. Βέβαια φταίνε και οι εκάστοτε κυβερνώντες πολιτικοί που ήθελαν να πάρουν την ψήφο τους.
Ευχαρίστως θα διάβαζα τη γνώμη σας.

Γ.Π.
Για τη μεταφορά,
idaios

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου