Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

75 χρόνια απο το φασιστικό πραξικόπημα του Φράνκο

Πριν από 75 χρόνια, στις 19 Ιουλίου 1936, έγινε το φασιστικό πραξικόπημα του Φράνκο και ξεκίνησε ο Ισπανικός εμφύλιος πόλεμος, ένα πρελούδιο του 2ου παγκόσμιου πολέμου. Στη μάχη για την υπεράσπιση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των Ισπανών εργαζομένων σημαντικό ρόλο έπαιξε η CNT (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών). 

 


 Η πολιτοφυλακή της CNT υπό της καθοδήγηση του Μπουεναβεντούρα Ντουρρούτι κατέστειλε μέσα σε μια μέρα το φασιστικό πραξικόπημα που εκδηλώθηκε στη Βαρκελόνη στις 19 Ιουλίου του 1936. Στις 19 Ιούλη συμπληρώνονται 75 χρόνια από την έναρξη της Ισπανικής Επανάστασης. Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ο καπιταλισμός και το κράτος αντικαταστάθηκαν από την αλληλεγγύη, την αλληλοβοήθεια και τον σεβασμό για τους άλλους. Εργάτες και αγρότες οι οποίοι είχαν επηρεαστεί βαθύτατα από τα ιδεώδη του ελευθεριακού σοσιαλισμού, λειτούργησαν την κοινωνία συλλογικά και πήραν ξανά στα χέρια τους τον έλεγχο των ζωών τους, της βιομηχανίας και της γης.
Ένα κεντρικό ζήτημα της επανάστασης, ήταν ο αγώνας ενάντια σε μία προσπάθεια εγκαθίδρυσης του φασισμού στην Ισπανία. Θυμόμαστε τόσο τα εκπληκτικά επιτεύγματα όσο και τις τραγωδίες της Ισπανικής επανάστασης και προσπαθούμε να μάθουμε από τα λάθη των συντρόφων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου